»
Obiective turistice » Pestera Mare din Valea Firei

Pestera Mare din Valea Firei

Pestera Mare din Valea Firei este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Apuseni.  Desi aceasta se afla pe locul doi in topul celor mai lungi pesteri din tara (dupa Pestera Vantului), Pestera Mare din Valea Firei are un potential explorativ mult mai mare, atat datorita structurii sale, a numarului mare de sali si galerii, cat si datorita varietatii exceptionale de speleoteme.

Pestera Mare din Valea Firei a fost descoperita in anul 1984, aceasta fiind localizata in bazinul superior al Somesului Cald, intre Valea Firei si Valea Ponorului. Pestera este caracterizata de o complexitate vasta, atat datorita modului in care este structurata, cat si datorita faptului ca aceasta face parte dintr-un sistem magnific de pesteri si rauri subterane denumit Sistemul Humpleu.

Pestera Mare din Valea Firei alaturi de Avenul din Poienita si de Pestera de la Abri (Pestera cu Apa din Valea Firei) alcatuiesc impreuna Sistemul Humpleu, acesta fiind declarat oficial Monument al Naturii.

Din punct de vedera al compartimentarii, Pesterii Mare este structurata pe doua nivele: nivelul superior (format din Sali bogat concretionate si din fosil) si nivelul inferior (situat la 30-50 m sub nivelul de fosil si cu un rau subteran).

In ceea ce priveste salile Pesterii, Cele mai importante sunt: Sala de Intrare, Sala Ondine, Sala de Dans, Sala Buzunar, Sala Suspendata, Sala Club, Sala Dan Coman, Sala Minunilor, Sala Gabor Halasi, Sala Helectitelor, Sala cu Ferestre, Sala Finala, Sala Amfiteatru, Sala Bingo. Patru dintre salile Pesterii Mare sunt cele mai mari din tara: Sala Gicantilor, este sala a doua ca si marime din Europa si a opta din lume; Sala de Dans si Sala Dan Coman.

Intrucat Pestera Mare din Valea Firei este foarte intens cercetata de catre biospecialistii ISER Cluj-Napoca, aceasta poate fi vizitata doar in echipe antrenate si echipate, aprobarea ISER Cluj-Napoca fiind necesara. Pentru acces, puteti opta pentru ruta Huedin - Margau- Rachitele - Doda Pilii.

Explorarea unui asemenea monument al naturii cere timp, motiv pentru care, cazarea in Apuseni este bine venita.