Perseidele - Ploaia de Stele Cazatoare din Luna August

Pentru iubitorii de astronomie sau doar celor carora le place sa admire cerul instelat, luna august este cunoscuta ca fiind una din cele mai spectaculoase luni ale anului, gratie fenomenului numit Perseide, cel mai cunoscut si popular curent de meteori,  cu o activitate inregistrata in  fiecare an intre 17 iulie si 24 august, atingand un maxim in jurul datei de 12 – 13 august.

Fenomenul, cunoscut sub denumirea de "ploaie de stele" sau "stele cazatoare", este cel mai cunoscut de publicul larg dintre toti curentii majori de peste an, atat datorita faptului ca el a prezentat de-a lungul timpului o activitate regulata (fiind observat de cel putin 2000 de ani), cat si pentru simplul motiv ca perioada sa de activitate indelungata ofera conditii ideale de observare pentru cei din emisfera nordica.

Pamantul intalneste un nor de praf si pietre eliberate de cometa Swift-Tuttle, in acelasi punct al orbitei planetei noastre, adica in aceeasi perioada a anului: in jur de 12 august. Viteza de coliziune dintre particulele cometei si atmosfera terestra atinge chiar 59 km/s. Chiar daca particulele norului sunt rareori mai mari ca un bob de mazare, viteza foarte mare cu care se deplaseaza da acestor proiectile minuscule o energie uluitoare. Frecarea cu aerul le franeaza, ele se incalzesc si ionizeaza o lunga coada de aer in drumul lor.

Cea mai buna perioada de observare este dupa miezul noptii pana dimineata. Orice meteor al carui traiectorie inversa ajunge in constelatia Cassiopeia (intre Cassiopeia si Perseu) este o perseida.

Fenomenele astronomice se urmaresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Cel mai bun este un loc la tara sau la munte. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe ora.

Pentru vedea meteori nu aveti nevoie de un instrument astronomic. Va trebuie ceva pe care sa stati intins, un sac de dormit sau un sezlong si sa priviti relaxati minunata ploaie de stele cazatoare, ce poate constitui o experienta deosebita de concediu.