»
Obiective turistice » Cascada Valul miresei

   Cascada Valul Miresei  

Din rocile de granit ale Muntilor Vladeasa curg rauri line ce se intalnesc si formeaza un suvoi pe Valea Stanciului si se scurg intre Stancile Lespezi cu repeziciune, formand cea mai frumoasa cascada din Muntii Apuseni. Este vorba despre Cascada Valul Miresei, cunoscuta de sateni si sub numele de Cascada Rachitele.

Aceasta se remarca prin grandoare, aflandu-se la o altitudine de 1000 m si avand o lungime de aproximativ 47 m. Este formata din 3 trepte. Baza ultimei trepte dispune de o marmita cu un diametru de aproximativ 8 m, care permite o imprastiere a apei in forma de evantai ce seamana cu un voal de mireasa. De aici provine si legenda conform careia o mireasa ar fi cazut in cascada, iar valul i-ar fi ramas agatat de stanci.

Cascada Valul Miresei reprezinta un punct de atractie turistica pentru oameni din toata tara, cat si din afara acesteia. Indiferent de anotimp ofera peisaje superbe, impresionand prin repiditatea de curgere, ce formeaza un tablou salbatic si autentic. In anotimpul rece apa ingheata, formand un perete ce poate fi escaladat.

Impresionant este drumul printre munti spre cascada, ce promite peisaje extraordinare. Apa este foarte curata, iar intregul loc se bucura de o naturalete aparte, nefiind atins de mana omului.