»
Obiective turistice » Pietrele Albe

   Pietrele Albe Muntii Apuseni  

Varful Pietrele Albe are o inaltime de 1335 m si reprezinta o rezervatie naturala situata in partea de sud a Masivului Vladeasa, pe versantul stang al Vaii Stanciului. In acest complex calcaros se regasesc o serie de avene, pesteri si pereti verticali. Deseori, “Pietrele Albe” este utilizat pentru a denumi intreaga culme, ce este are o lungime de 3 km. Piscul propriu zis este situat in partea nordica, fiind imbracat de padure pe partea estica.  

Va recomandam trei trasee distincte pentru a ajunge in varf, fiecare avand farmecul sau. O varianta vizeaza un segment din creasta principala a Muntilor Mehedinti, traseu ce ofera o multitudine de peisaje extraordinare, intreaga zona fiind caracterizata de salbaticie. Intrucat potecile nu sunt marcate, acest traseu poate fi periculos de realizat. Parcurgerea traseului necesita cunostinte in orientare si rezistenta fizica. Punctul de plecare este Poiana Tesnei, urmat fiind de Costeagu Mic si Mare, drumul fiind continuat prin padure pe cumpana apelor.

O alta varianta implica un peisaj pitoresc, pornind de la Poiana Baletina si parcurgand in lung Poienile Cernei pana la Plostinioare, de unde se urca pana in varf. Al treilea traseu este si el dificil, fiind iubit de impatimitii de excursii montane. Acesta porneste din Valea Cosustei si urca spre culme, in dreptul Crovului Medved.

Locurile se remarca prin liniste si libertate. In ciuda faptului ca traseele implica depunerea de eforturi, satisfactia este pe masura. Ajunsi acolo, veti simti ca sunteti privilegiati sa va bucurati de peisaje minunate, ce nu pot fi admirate de la distanta.