»
Obiective turistice » Cetatea Bologa

   Cetatea Bologa - Rachitele Cluj  

In localitatea Bologa, judetul Cluj, situate pe un deal se zaresc ruinele Cetatii Bologa, atestata in documentele istorice din 1319. Aceasta a fost strategic amplasata, pentru a servi drept punct de supraveghere a drumului dinspre Oradea. Intregul loc este presarat cu o istorie bogata, fiind de-a lungul timpului refugiu pentru cei din zona.  

Cetatea Bologa a purtat in trecut numele de Sebesvár si i-a apartinut lui Sigismund de Luxemburg, care i-a oferit-o in dar lui Mircea cel Batran. In profida ordinelor de a fi daramata, acestea nu au fost puse in aplicare, fiind totusi distrusa mai tarziu de catre lobonti, prin explozie.

Din cetate au ramas doar un turn si un colt de zid. In ciuda faptului ca o vizita a cetatii nu dureaza o perioada indelungata, eforturile depuse nu sunt in zadar. Vestigiile medievale nu mai exista, vizitatorului ramanandu-i sarcina de a si le imagina. Panoramele pe care se dezvaluie printre ochiurile de zid catre vale, graiesc despre valoarea strategica pe care candva a avut-o cetatea.